Ο Χάρης Λαμπράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και ξεκίνησε να παίζει μουσική σε νεαρή ηλικία, έχοντας πολλούς και καλούς δασκάλους. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση στην εθνομουσικολογία. Είχε την τύχη να συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως τους Haig Yazdjian, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλη Σιγανίδη, Ross Daly, Κώστα Τατσάκη, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Χρίστο Τσιαμούλη, Αντώνη Απέργη, Stefano Battaglia, Bijan Chemirani, Michel Doneda και πολλούς άλλους. Τα τελευταία 30 χρόνια συμμετέχει σε ηχογραφήσεις και συναυλίες ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα διδάσκει νέυ δίνοντας σεμινάρια και masterclasses. Από το 2018 είναι υπεύθυνος της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της ΕΛΣ.
blog δημοσίευση συναυλία - live μαθήματα & σεμινάρια αρχείο
Χάρης Λαμπράκης Quartet
Skraut
Σόλο πρότζεκτ
Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera en Salonico
Μιχάλης Σιγανίδης Γκρούπ
Τα σεμινάρια που έχω δώσει μέχρι σήμερα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:
α. Το μακάμ της Κωνσταντινούπολης
β. Ελληνικό ρεπερτόριο για νέυ και άλλα όργανα
γ. Ρυθμικός αυτοσχεδιασμός στην τροπική μουσική
δ. Ελεύθερος αυτοσχεδιασμός
Πρόκειται για έναν ανεπτυγμένο κύκλο μαθημάτων με θέμα το μακάμ της Κωνσταντινούπολης ή γενικότερα της οθωμανικής μουσικής. Η κεντρική ιδέα του σεμιναρίου είναι να προσεγγίζονται τα μακάμ στην πράξη, με όσο το δυνατόν περισσότερο ρεπερτόριο και λιγότερα λόγια. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζουν τα ακουστικά, οι ηχογραφήσεις και η πρακτική επάνω στο όργανο. Όπου χρειάζεται και είναι εφικτό, το ρεπερτόριο επεκτείνεται και πέραν της οθωμανικής μουσικής. Στη βάση πάντως της διαδικασίας παραμένει η ανάλυση των παλιών ηχογραφήσεων (ταξίμια, γκαζέλ και συνθέσεις). Το σεμινάριο αφορά όλα τα συγγενή όργανα που μπορούν προσεγγίσουν το συγκεκριμένο είδος μουσικής.
VOLAX (2023)
ACCADEMIA CHIGIANA/LABYRINTH (2020, 2021)
LABYRINTH ONLINE (2020)
ΓΑΛΛΙΑ (2019)
ΚΥΠΡΟΣ (2015, 2016)
Σε αυτό το σεμινάριο επικεντρωνόμαστε στο ρεπερτόριο και το τοπικό ιδίωμα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ρούμελη, Πελοπόννησος, Νησιά Αιγαίου) καθώς και άλλων χωρών, η μουσική παράδοση των οποίων σχετίζεται με αυτές της βαλκανικής χερσονήσου και ειδικότερα της Ελλάδας. Εξερευνούνται τρόποι προσαρμογής των εκάστοτε τοπικών "χρωμάτων" στο νέυ και σε άλλα όργανα (π.χ. ούτι, κανονάκι, σάζι, λύρα κλπ.).
ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ - ROSS DALY (2018, 2019)
ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ - ΠΗΛΙΟ (2010, 2011)
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ - ΤΑΫΓΕΤΟΣ (2010)
APT - ΓΑΛΛΙΑ (2007)
Ο αυτοσχεδιασμός ή ταξίμι είναι μία εξαιρετικά διαδεδομένη πρακτική στην τροπική μουσική. Πολλές φορές αυτός ο αυτοσχεδιασμός δένεται με τον ρυθμό και τότε μπορούμε να πούμε πως έχουμε τον ρυθμικό τροπικό αυτοσχεδιασμό (ή πιο απλά το ρυθμικό σόλο). Στο σεμινάριο αυτό ο μουσικός καλείται να χτίσει το σόλο του πάνω σε ένα ρυθμό, προερχόμενο συνήθως από το ρεπερτόριο μιας συγκεκριμένης περιοχής. Μαζί δουλεύουμε τις διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης αυτού του ρυθμικού αυτοσχεδιασμού, έχοντας ως αφετηρία οικεία ρεπερτόρια και ακούσματα. Κατόπιν, εξετάζουμε δομές και φόρμες αυτοσχεδιασμού που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες μουσικές παραδόσεις.
CODARTS - ROTTERDAM (2012)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ (2012)
Ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός (ή όπως αλλιώς έχει ονομαστεί κατά περιόδους, free jazz, αυτοσχεδιαζόμενη μουσική), είναι συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τους στόχους του, αλλά εξαιρετικά ευρύς ως προς τα υλικά τα οποία μεταχειρίζεται. Εστιάζοντας κυρίως στη δυναμική της ομάδας και το χτίσιμο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων, το σεμινάριο αυτό θέτει ως βασικό του στόχο την επικοινωνία, αφήνοντας ελεύθερα και στη διάκριση του μουσικού τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει. Η πράξη είναι πολλές φορές αποκαλυπτική και το γεγονός ότι σε αυτά τα σεμινάρια συχνά συμμετέχουν μουσικοί με μη-Δυτικά όργανα δίνει νέες δυνατότητες και ακούσματα.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (2012)
ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ORFF (2023, 2024)
harris.lambrakis@gmail.com
(+30) 6978022168