Χάρης Λαμπράκης

Μουσικός, Νέυ | harris.lambrakis@gmail.com

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα και ξεκίνησα να παίζω μουσική σε νεαρή ηλικία, έχοντας πολλούς και καλούς δασκάλους. Αποφοίτησα από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση στην εθνομουσικολογία. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με σημαντικούς μουσικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως τους Haig Yazdjian, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλη Σιγανίδη, Ross Daly, Κώστα Τατσάκη, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Χρίστο Τσιαμούλη, Αντώνη Απέργη, Bijan Chemirani, Michel Doneda και άλλους. Τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχω σε ηχογραφήσεις και συναυλίες ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα διδάσκω νέυ δίνοντας σεμινάρια και masterclasses.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ & BLOG

Σύντομα περισσότερες πληροφορίες...
Σύντομα περισσότερες πληροφορίες...
Σύντομα περισσότερες πληροφορίες...

  blog δημοσίευση     συναυλία - live     μαθήματα & σεμινάρια       αρχείοΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Χάρης Λαμπράκης Quartet
Artway Τεχνότροπον/Πολύτροπον Τέχνης

Το Χάρης Λαμπράκης Quartet σχηματίστηκε το 2006. Με αφετηρία διαφορετικά μουσικά είδη, όπως τροπική τζαζ, ελληνική μουσική, μουσική της ανατολικής Μεσογείου και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική, έχει εκδόσει δύο άλμπουμ: Θέα (2010, ανεξάρτητη παραγωγή) και Μετέωρα (2012, συμπαραγωγή με την Artway Τεχνότροπον/Πολύτροπον Τέχνης). Αυτήν την περίοδο, το Χάρης Λαμπράκης Quartet συλλέγει υλικό για τον επόμενο δίσκο του.

Το "Ξηροβούνι", ένα κομμάτι από τον 3ο δίσκο του Χάρης Λαμπράκης Quartet που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα. Το βίντεο φτιάχτηκε από την ομάδα των "Home Sessions". Δημήτρης Θεοχάρης (πιάνο), Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσσο), Νίκος Σιδηροκαστρίτης (τύμπανα) και Χάρης Λαμπράκης (νέυ).
modal jazz      ελληνική μουσική
Ishikawa - Σιδηροκαστρίτης - Βαρουτάς - Λαμπράκης - Λινάρδου
Underflow Records

Ο Ko Ishikawa, ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης, ο Γιώργος Βαρούτας, ο Χάρης Λαμπράκης και η Άννα Λινάρδου, ερμηνεύουν την έκσταση της φύσης, περιπλανώμενοι ανάμεσα στην αρχαία μνήμη και τη φαντασία. Τα αρχαία όργανα, όπως το ιαπωνικό shō και το νέυ, ένα κομμάτι ξύλου ακακίας και μια φωνή, σε συνδυασμό με ηλεκτροακουστική κιθάρα, τον ηλεκτρονικό ήχο και τη ζωντανή δειγματοληψία, αντικατοπτρίζουν μια ποιητική παρατήρηση της ανθρώπινης κατάστασης ανάμεσα στη θάλασσα και τα βάθη του ουρανού. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου 2019 στο Underflow Record Store, το οποίο διαμορφώθηκε ανάλογα με τις ανάγκες της ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης.

Live στο Underflow Records (Αθήνα, Ιανουάριος 2019).
electronic music      improvisational music
Σόλο πρότζεκτ
Ανεξάρτητη παραγωγή

Για περισσότερα από 20 χρόνια δουλεύω επάνω σε αυτό το σόλο πρότζεκτ, εστιάζοντας στον ήχο και σε μουσικά υλικά που μας περιτριγυρίζουν.

Live στις Φωνές (Αθήνα, 1999).
ney      improvisational music
Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera en Salonico
ECM Records

Με τους Primavera en Salonico και τη Σαβίνα Γιαννάτου δίνουμε συναυλίες στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Έχουμε ηχογραφήσει 6 δίσκους ("Τραγούδια της Μεσογείου", "Παναγιές του κόσμου", "Terra Nostra", "Tutti baci", "Sumiglia" και "Songs of an other"), ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος μας με τίτλο "Songs of Thessaloniki" από την ECM Records.

"Sareri hovin mernem", ένα αρμένικο τραγούδι που βιντεοσκοπήθηκε για λογαριασμό του VPRO και της εκπομπής Vrije Geluiden στο Bimhuis στο Amsterdam το 2012. Σαβίνα Γιαννάτου (φωνή), Κώστας Βόμβολος (κανονάκι), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Γιάννης Αλεξανδρής (ούτι), Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσσο), Κώστας Θεοδώρου (κρουστά) και Χάρης Λαμπράκης (νέυ).
μουσικές του κόσμου      αρμένικη μουσική
Μιχάλης Σιγανίδης Γκρούπ
MLK Records

Ο Μιχάλης Σιγανίδης, ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και ποιητές της γενιάς του, κυκλοφόρησε πρόσφατα τον νέο του δίσκο (97%) και με το συγκρότημά του Siganidae 5  προετοιμάζονται για περιοδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο σχήμα αυτό συμμετέχω τα τελευταία 10 χρόνια παίζοντας hammond organ, πλήκτρα και νέυ.

Live στο Six D.O.G.S. τον Οκτώβριο του 2014.
tape music      ελληνική μουσική
Ντουέτο Τατσάκης - Λαμπράκης
Ανεξάρτητη παραγωγή

Μαζί με τον σπουδαίο μουσικό Κώστα Τατσάκη μόλις ηχογραφήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ, έναν αυτοσχεδιαστικό διάλογο μεταξύ των τυμπάνων και του νεγιού.

Live στο Ζπ87 (Αθήνα, Ιανουάριος 2015).
τύμπανα      νέυ      αυτοσχεδιαζόμενη μουσική

Σεμινάρια & Μαθήματα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ & ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Τα σεμινάρια που έχω δώσει μέχρι σήμερα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:
     α. Το μακάμ της Κωνσταντινούπολης
     β. Ελληνικό ρεπερτόριο για νέυ και άλλα όργανα
     γ. Ρυθμικός αυτοσχεδιασμός στην τροπική μουσική
     δ. Ελεύθερος αυτοσχεδιασμός


α. Το μακάμ της Κωνσταντινούπολης

Πρόκειται για έναν ανεπτυγμένο κύκλο μαθημάτων με θέμα το μακάμ της Κωνσταντινούπολης ή γενικότερα της οθωμανικής μουσικής. Η κεντρική ιδέα του σεμιναρίου είναι να προσεγγίζονται τα μακάμ στην πράξη, με όσο το δυνατόν περισσότερο ρεπερτόριο και λιγότερα λόγια. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζουν τα ακουστικά, οι ηχογραφήσεις και η πρακτική επάνω στο όργανο. Όπου χρειάζεται και είναι εφικτό, το ρεπερτόριο επεκτείνεται και πέραν της οθωμανικής μουσικής. Στη βάση πάντως της διαδικασίας παραμένει η ανάλυση των παλιών ηχογραφήσεων (ταξίμια, γκαζέλ και συνθέσεις). Το σεμινάριο αφορά όλα τα συγγενή όργανα που μπορούν προσεγγίσουν το συγκεκριμένο είδος μουσικής.

β. Ελληνικό ρεπερτόριο για νέυ και άλλα όργανα

Σε αυτό το σεμινάριο επικεντρωνόμαστε στο ρεπερτόριο και το τοπικό ιδίωμα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ρούμελη, Πελοπόννησος, Νησιά Αιγαίου) καθώς και άλλων χωρών, η μουσική παράδοση των οποίων σχετίζεται με αυτές της βαλκανικής χερσονήσου και ειδικότερα της Ελλάδας. Εξερευνούνται τρόποι προσαρμογής των εκάστοτε τοπικών "χρωμάτων" στο νέυ και σε άλλα όργανα (π.χ. ούτι, κανονάκι, σάζι, λύρα κλπ.).

γ. Ρυθμικός αυτοσχεδιασμός στην τροπική μουσική

Ο αυτοσχεδιασμός ή ταξίμι είναι μία εξαιρετικά διαδεδομένη πρακτική στην τροπική μουσική. Πολλές φορές αυτός ο αυτοσχεδιασμός δένεται με τον ρυθμό και τότε μπορούμε να πούμε πως έχουμε τον ρυθμικό τροπικό αυτοσχεδιασμό (ή πιο απλά το ρυθμικό σόλο). Στο σεμινάριο αυτό ο μουσικός καλείται να χτίσει το σόλο του πάνω σε ένα ρυθμό, προερχόμενο συνήθως από το ρεπερτόριο μιας συγκεκριμένης περιοχής. Μαζί δουλεύουμε τις διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης αυτού του ρυθμικού αυτοσχεδιασμού, έχοντας ως αφετηρία οικεία ρεπερτόρια και ακούσματα. Κατόπιν, εξετάζουμε δομές και φόρμες αυτοσχεδιασμού που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες μουσικές παραδόσεις.

CODARTS - ROTTERDAM (2012)
ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ - ROSS DALY (2012, 2013, 2014, 2015 & 2016)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ (2012)

δ. Ελεύθερος αυτοσχεδιασμός

Ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός (ή όπως αλλιώς έχει ονομαστεί κατά περιόδους, free jazz, αυτοσχεδιαζόμενη μουσική), είναι συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τους στόχους του, αλλά εξαιρετικά ευρύς ως προς τα υλικά τα οποία μεταχειρίζεται. Εστιάζοντας κυρίως στη δυναμική της ομάδας και το χτίσιμο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων, το σεμινάριο αυτό θέτει ως βασικό του στόχο την επικοινωνία, αφήνοντας ελεύθερα και στη διάκριση του μουσικού τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει. Η πράξη είναι πολλές φορές αποκαλυπτική και το γεγονός ότι σε αυτά τα σεμινάρια συχνά συμμετέχουν μουσικοί με μη-Δυτικά όργανα δίνει νέες δυνατότητες και ακούσματα.

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ - ROSS DALY (2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2017)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (2012)


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Επιλεγμένη δισκογραφία από το 1995 έως σήμερα.

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΤΙΚΑ / ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ

Thea by Harris Lambrakis Quartet Meteora by Harris Lambrakis Quartet Άνω Βυθός by Ishikawa - Sidirokastritis - Varoutas - Lambrakis - Linardou The lost album by Lambrakis - Tzavaras Occasional Dream by Occasional Dream Virgin Maries by Savina Yannatou & Primavera en Salonico Basse Class by Michalis Siganidis Imerologio by Nikos Xidakis

ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ / GUEST

Mika by Periklis Papapetropoulos Minore manes by Maria Simoglou Ensemble Songs of Thessaloniki by Savina Yannatou and Primavera en Salonico Talar by Haig Yazdjian Tale Yad by Oneira To mov provato by Saz Grubu Songs of an other by Savina Yannatou & Primavera en Salonico Kismet by Stelios Petrakis & Bijan Chemirani Amalur by Haig Yazdjian Microcosmos by Ross Daly 97% by Michalis Siganidis Periplous by Amelia Muge & Michales Loukovikas Ikaros by Antonis Apergis Mikres Aggelies by Michalis Siganidis Sumiglia by Savina Yannatou & Primavera en Salonico Oi dikoi mou filoi by Stelios Petrakis Orion by Stelios Petrakis Collection of Mediterranean flutes by FM Records Garin by Haig Yazdjian Ap' tin Tilo os tin Thraki by Pantelis Thalassinos Si la mar by Oneira White Dragon by Ross Daly Asate by Andreas Georgiou Songs of the mediterranean by Savina Yannatou & Primavera en Salonico Sabbath Lift by Michalis Siganidis Terra Nostra by Savina Yannatou & Primavera en Salonico Ammon by Vassilis Rakopoulos Tutti Baci by Savina Yannatou & Primavera en Salonico & Elena Ledda Fones Krouston by Vangelis Karipis Choros ton pyrson by Vassilis Rakopoulos Wonderfall Quartet by Wonderfall Quartet Ta mystika tou kipou by Nikos Kypourgos


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email
harris.lambrakis@gmail.com

Τηλέφωνο
+30 6978022168

Social links

Κατασκευάστηκε από τον AkaGunduz © 2024