Χάρης Λαμπράκης

Μουσικός, Νέυ | harris.lambrakis@gmail.com

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χάρης Λαμπράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και ξεκίνησε να παίζει μουσική σε νεαρή ηλικία, έχοντας πολλούς και καλούς δασκάλους. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση στην εθνομουσικολογία. Είχε την τύχη να συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως τους Haig Yazdjian, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλη Σιγανίδη, Ross Daly, Κώστα Τατσάκη, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Χρίστο Τσιαμούλη, Αντώνη Απέργη, Stefano Battaglia, Bijan Chemirani, Michel Doneda και πολλούς άλλους. Τα τελευταία 30 χρόνια συμμετέχει σε ηχογραφήσεις και συναυλίες ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα διδάσκει νέυ δίνοντας σεμινάρια και masterclasses. Από το 2018 είναι υπεύθυνος της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της ΕΛΣ.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ & BLOG (πατήστε επάνω στον τίτλο για πληροφορίες)

Η ανακοίνωση του σεμιναρίου

Αυτόν τον Σεπτέμβρη ξεκινάει ένας καινούριος ετήσιος κύκλος γύρω από τις μουσικές της στεριανής Ελλάδας. Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλα τα όργανα, ακόμα και σε αυτά που δεν συνηθίζονται στις κατά τόπους παραδόσεις. Θα εστιάσουμε κυρίως στο ρεπερτόριο, στο ρυθμό και στο χρώμα της κάθε περιοχής. Οι συναντήσεις θα γίνονται δια ζώσης δύο φορές το μήνα, στην Αθήνα, Σάββατο πρωί (10:00-14:00). Για περισσότερες πληροφοριές μπορείτε να επικοινωνείτε στο harris.lambrakis@gmail.com
Η ανακοίνωση του σεμιναρίου (στα αγγλικά)

Πρόκειται για έναν online ανεπτυγμένο κύκλο μαθημάτων με θέμα το μακάμ της Κωνσταντινούπολης ή γενικότερα της οθωμανικής μουσικής. Η κεντρική ιδέα του σεμιναρίου είναι να προσεγγίζονται τα μακάμ στην πράξη, με όσο το δυνατόν περισσότερο ρεπερτόριο και λιγότερα λόγια. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζουν τα ακουστικά, οι ηχογραφήσεις και η πρακτική επάνω στο όργανο. Όπου χρειάζεται και είναι εφικτό, το ρεπερτόριο επεκτείνεται και πέραν της οθωμανικής μουσικής. Στη βάση πάντως της διαδικασίας παραμένει η ανάλυση των παλιών ηχογραφήσεων (ταξίμια, γκαζέλ και συνθέσεις). Το σεμινάριο αφορά όλα τα συγγενή όργανα που μπορούν προσεγγίσουν το συγκεκριμένο είδος μουσικής. Οι συναντήσεις θα γίνονται στο Zoom κάθε Πέμπτη (19:00-22:00). Για περισσότερες πληροφοριές μπορείτε να επικοινωνείτε στο harris.lambrakis@gmail.com
Σύντομα περισσότερες πληροφορίες...
Σύντομα περισσότερες πληροφορίες...
Σύντομα περισσότερες πληροφορίες...
Η δωδεκαμελής ορχήστρα που δημιουργήθηκε για να τιμήσει τη μνήμη του Γιώργου Μπαράκου, παρουσιάζει πρωτότυπες συνθέσεις της στη σκηνή του Baumstrasse. Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

Η ιστοσελίδα του Baumstrasse
Το Facebook event της εκδήλωσης
Σύντομα περισσότερες πληροφορίες...
Σύντομα περισσότερες πληροφορίες...
Σύντομα περισσότερες πληροφορίες...
Σύντομα περισσότερες πληροφορίες...
Σύντομα περισσότερες πληροφορίες...
Σύντομα περισσότερες πληροφορίες...


   blog δημοσίευση       συναυλία - live       μαθήματα & σεμινάρια       αρχείο



ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ & PROJECT

Χάρης Λαμπράκης Quartet
Crene Music Productions

Το Χάρης Λαμπράκης Quartet σχηματίστηκε το 2006. Με αφετηρία διαφορετικά μουσικά είδη, όπως τροπική τζαζ, ελληνική μουσική, μουσική της ανατολικής Μεσογείου και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική, έχει εκδόσει τρία άλμπουμ: Θέα (2010, ανεξάρτητη παραγωγή), Μετέωρα (2012, συμπαραγωγή με την Artway Τεχνότροπον/Πολύτροπον Τέχνης) και Λαφίνα (2023, με την υποστήριξη του Dance that jazz! και της Crene). Αυτήν την περίοδο το Χάρης Λαμπράκης Quartet συλλέγει υλικό για τον επόμενο δίσκο του.

H "Λαφίνα", ένα κομμάτι από την ηχογράφηση του 3ου δίσκου του Χάρης Λαμπράκης Quartet. Η βιντεοσκόπηση έγινε από τον Φώτη Παπαθεοδώρου. Παίζουν οι Δημήτρης Θεοχάρης (πιάνο), Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσσο), Νίκος Σιδηροκαστρίτης (τύμπανα) και Χάρης Λαμπράκης (νέυ).




Skraut
Underflow Records

Οι Skraut είναι το γκρουπ που φτιάξαμε μαζί με τον Γιώργο Βαρούτα (ζωντανή επεξεργασία ήχου) και τον Σίμο Ρηνιώτη (τύμπανα, αντικείμενα). Ο χαρακτηριστικός ήχος του Skraut αναδύεται από ένα μείγμα ακουστικών και ηλεκτρονικών ηχοτοπίων, όπου τα φυσικά ηχόχρωμα (τύμπανα, διάφορα μικροαντικείμενα, ney) συνδυάζονται με ηλεκτρονική επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο. Σε μια οριακή ισορροπία, λαμβάνει χώρα μια συνάντηση: μια συνάντηση που μπορεί να οριστεί ως μια προσπάθεια αποδόμησης του χρόνου και των ειδών, μια συνάθροιση οργανικών ήχων και τεχνολογίας.

Το άλμπουμ μας "Unearthed" ηχογραφήθηκε στην Αθήνα το 2023 και το 2024 και κυκλοφόρησε ως LP από την Underflow Records.

Live στο Underflow Records (Αθήνα, 2023).
electronic music      improvisational music



Σόλο πρότζεκτ
Ανεξάρτητη παραγωγή

Για περισσότερα από 20 χρόνια δουλεύω επάνω σε αυτό το σόλο πρότζεκτ, εστιάζοντας στον ήχο και σε μουσικά υλικά που μας περιτριγυρίζουν.

Live στις Φωνές (Αθήνα, 1999).
ney      improvisational music



Με τους Primavera en Salonico και τη Σαβίνα Γιαννάτου δίνουμε συναυλίες στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Έχουμε ηχογραφήσει 6 δίσκους ("Τραγούδια της Μεσογείου", "Παναγιές του κόσμου", "Terra Nostra", "Tutti baci", "Sumiglia" και "Songs of an other"), ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος μας με τίτλο "Songs of Thessaloniki" από την ECM Records.

"Sareri hovin mernem", ένα αρμένικο τραγούδι που βιντεοσκοπήθηκε για λογαριασμό του VPRO και της εκπομπής Vrije Geluiden στο Bimhuis στο Amsterdam το 2012. Σαβίνα Γιαννάτου (φωνή), Κώστας Βόμβολος (κανονάκι), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Γιάννης Αλεξανδρής (ούτι), Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσσο), Κώστας Θεοδώρου (κρουστά) και Χάρης Λαμπράκης (νέυ).


μουσικές του κόσμου      αρμένικη μουσική



Μιχάλης Σιγανίδης Γκρούπ
MLK Records

Ο Μιχάλης Σιγανίδης, ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και ποιητές της γενιάς του, κυκλοφόρησε πρόσφατα τον νέο του δίσκο (97%) και με το συγκρότημά του Siganidae 5  προετοιμάζονται για περιοδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο σχήμα αυτό συμμετέχω τα τελευταία 10 χρόνια παίζοντας hammond organ, πλήκτρα και νέυ.

Live στο Six D.O.G.S. τον Οκτώβριο του 2014.
tape music      ελληνική μουσική

Σεμινάρια & Μαθήματα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ & ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Τα σεμινάρια που έχω δώσει μέχρι σήμερα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:
     α. Το μακάμ της Κωνσταντινούπολης
     β. Ελληνικό ρεπερτόριο για νέυ και άλλα όργανα
     γ. Ρυθμικός αυτοσχεδιασμός στην τροπική μουσική
     δ. Ελεύθερος αυτοσχεδιασμός


α. Το μακάμ της Κωνσταντινούπολης

Πρόκειται για έναν ανεπτυγμένο κύκλο μαθημάτων με θέμα το μακάμ της Κωνσταντινούπολης ή γενικότερα της οθωμανικής μουσικής. Η κεντρική ιδέα του σεμιναρίου είναι να προσεγγίζονται τα μακάμ στην πράξη, με όσο το δυνατόν περισσότερο ρεπερτόριο και λιγότερα λόγια. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζουν τα ακουστικά, οι ηχογραφήσεις και η πρακτική επάνω στο όργανο. Όπου χρειάζεται και είναι εφικτό, το ρεπερτόριο επεκτείνεται και πέραν της οθωμανικής μουσικής. Στη βάση πάντως της διαδικασίας παραμένει η ανάλυση των παλιών ηχογραφήσεων (ταξίμια, γκαζέλ και συνθέσεις). Το σεμινάριο αφορά όλα τα συγγενή όργανα που μπορούν προσεγγίσουν το συγκεκριμένο είδος μουσικής.

ΑΘΗΝΑ (2014-2024)
VOLAX (2023)
ACCADEMIA CHIGIANA/LABYRINTH (2020, 2021)
LABYRINTH ONLINE (2020)
ΓΑΛΛΙΑ (2019)
ΚΥΠΡΟΣ (2015, 2016)

β. Ελληνικό ρεπερτόριο για νέυ και άλλα όργανα

Σε αυτό το σεμινάριο επικεντρωνόμαστε στο ρεπερτόριο και το τοπικό ιδίωμα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ρούμελη, Πελοπόννησος, Νησιά Αιγαίου) καθώς και άλλων χωρών, η μουσική παράδοση των οποίων σχετίζεται με αυτές της βαλκανικής χερσονήσου και ειδικότερα της Ελλάδας. Εξερευνούνται τρόποι προσαρμογής των εκάστοτε τοπικών "χρωμάτων" στο νέυ και σε άλλα όργανα (π.χ. ούτι, κανονάκι, σάζι, λύρα κλπ.).

γ. Ρυθμικός αυτοσχεδιασμός στην τροπική μουσική

Ο αυτοσχεδιασμός ή ταξίμι είναι μία εξαιρετικά διαδεδομένη πρακτική στην τροπική μουσική. Πολλές φορές αυτός ο αυτοσχεδιασμός δένεται με τον ρυθμό και τότε μπορούμε να πούμε πως έχουμε τον ρυθμικό τροπικό αυτοσχεδιασμό (ή πιο απλά το ρυθμικό σόλο). Στο σεμινάριο αυτό ο μουσικός καλείται να χτίσει το σόλο του πάνω σε ένα ρυθμό, προερχόμενο συνήθως από το ρεπερτόριο μιας συγκεκριμένης περιοχής. Μαζί δουλεύουμε τις διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης αυτού του ρυθμικού αυτοσχεδιασμού, έχοντας ως αφετηρία οικεία ρεπερτόρια και ακούσματα. Κατόπιν, εξετάζουμε δομές και φόρμες αυτοσχεδιασμού που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες μουσικές παραδόσεις.

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ - ROSS DALY (2012-2016, 2020, 2022, 2024)
CODARTS - ROTTERDAM (2012)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ (2012)

δ. Ελεύθερος αυτοσχεδιασμός

Ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός (ή όπως αλλιώς έχει ονομαστεί κατά περιόδους, free jazz, αυτοσχεδιαζόμενη μουσική), είναι συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τους στόχους του, αλλά εξαιρετικά ευρύς ως προς τα υλικά τα οποία μεταχειρίζεται. Εστιάζοντας κυρίως στη δυναμική της ομάδας και το χτίσιμο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων, το σεμινάριο αυτό θέτει ως βασικό του στόχο την επικοινωνία, αφήνοντας ελεύθερα και στη διάκριση του μουσικού τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει. Η πράξη είναι πολλές φορές αποκαλυπτική και το γεγονός ότι σε αυτά τα σεμινάρια συχνά συμμετέχουν μουσικοί με μη-Δυτικά όργανα δίνει νέες δυνατότητες και ακούσματα.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Επιλεγμένη δισκογραφία από το 1995 έως σήμερα.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ / ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΤΙΚΑ

Théa by Harris Lambrakis Quartet Metéora by Harris Lambrakis Quartet Lafina by Harris Lambrakis Quartet Unearthed by Skraut Άνω Βυθός by Ishikawa - Sidirokastritis - Varoutas - Lambrakis - Linardou The lost album by Lambrakis - Tzavaras Occasional Dream by Occasional Dream Virgin Maries by Savina Yannatou & Primavera en Salonico Basse Class by Michalis Siganidis Imerologio by Nikos Xidakis

ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ / GUEST

Mika by Periklis Papapetropoulos Minore manes by Maria Simoglou Ensemble Songs of Thessaloniki by Savina Yannatou and Primavera en Salonico Talar by Haig Yazdjian Tale Yad by Oneira To mov provato by Saz Grubu Songs of an other by Savina Yannatou & Primavera en Salonico Kismet by Stelios Petrakis & Bijan Chemirani Amalur by Haig Yazdjian Microcosmos by Ross Daly 97% by Michalis Siganidis Periplous by Amelia Muge & Michales Loukovikas Ikaros by Antonis Apergis Mikres Aggelies by Michalis Siganidis Sumiglia by Savina Yannatou & Primavera en Salonico Oi dikoi mou filoi by Stelios Petrakis Orion by Stelios Petrakis Collection of Mediterranean flutes by FM Records Garin by Haig Yazdjian Ap' tin Tilo os tin Thraki by Pantelis Thalassinos Si la mar by Oneira White Dragon by Ross Daly Asate by Andreas Georgiou Songs of the mediterranean by Savina Yannatou & Primavera en Salonico Sabbath Lift by Michalis Siganidis Terra Nostra by Savina Yannatou & Primavera en Salonico Ammon by Vassilis Rakopoulos Tutti Baci by Savina Yannatou & Primavera en Salonico & Elena Ledda Fones Krouston by Vangelis Karipis Choros ton pyrson by Vassilis Rakopoulos Wonderfall Quartet by Wonderfall Quartet Ta mystika tou kipou by Nikos Kypourgos


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email
harris.lambrakis@gmail.com

Τηλέφωνο
+30 6978022168

Social Media